czwartek, 12 stycznia 2017

Batoniki z płatków owsianych


Szybkie i pyszne batoniki z płataki owsianymi, rodzynkami sułtańskimi, orzechami ziemnymi, jagodami goji oraz koksem, oblane polewą z gorzkiej i mlecznej czekolady. Możecie do nich wrzucić wszystkie dodatki, jakie tylko przyjdą Wam do głowy. :)


SKŁADNIKI:
Batoniki:
- 125 g masła
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka płynnego miodu
- 350 g płatków owsianych
- garść rodzynek sułtańskich
- garść orzechów ziemnych
- garść jagód goji
- garsć płatków kokosa
Polewa:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 20 g mlecznej czekolady
- 60 ml śmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Batoniki:
1. W garnuszku zagotować masło, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i miód. Mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią i powstanie jednolita masa.
2. Zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane, dokładnie wymieszać.
3. Wrzucić wybrane przez nas dodatki, wymieszać.
4. Mase przełożyć do kwadratowej formy 20x20, wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. Wystudzić.
Polewa:
1. Śmietankę zagotować i zalać nią pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Starannie wymieszać.
2. Przelać na wystudzone batoniki.





2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkie owsiane słodkości :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam do wypróbowania batoników :D

      Usuń