wtorek, 3 stycznia 2017

Szampańskie babeczki


Kolejna propozycja karnawałowych mini słodkości, tym razem po ubiegłorocznych szampańskich cake popsach (przepis), postanowiłam wykonać babeczki wypełnione dżemem truskawkowym i udekorowane kremem na bazie białej czekolady. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 230 g mąki,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 115 g cukru,
- 120 g miękkiego masła,
- 3 białka,
- 120 ml szampana,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nadzienie:
- dżem truskawkowy
Krem:
- 150 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 tabliczka białej czekolady
Dekoracja:
- cukrowe perełki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki.
2. W drugiej misce masło ubić z cukrem na jasną masę. Dodać ekstrakt, wymieszać.
3. Do masy na przemian wsypywać suche składniki i wlewać szampana.
4. Białka ubić na puch i dodać do ciasta, delikatnie mieszając.
5. Mase przelać do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Środek babeczek wydrążyć za pomoca małego nożyka  i wypełnić dżemem.
Krem:
1. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na puch.
2. Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Wymieszać z serkiem mascaporne i dodać do ubitej śmietany.
3. Krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy (u mnie wilton 2D).
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem oraz cukrowymi perełkami.







Przepis na ciasto pochodzi z bloga www.candycompany.pl

4 komentarze: