czwartek, 2 lutego 2017

Babeczki Milkshake


Mleczne ciasto na bazie mleka skondensowanego słodzonego, wypełnione wiśniami z domowej spiżarni i udekorowane kremem śmietankowym z dodatkiem waniliowego milkshake'a, do tego mini pianki Marshmallow oraz zbożowe kuleczki. :)



SKŁADNIKI:
Ciasto (8-9 sztuk):
- 60 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- 25 g roztopionego masła
Nadzienie:
- wiśnie
Krem:
- 100 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki serka mascarpone
- 3 łyżki waniliowego milkshake'a (w proszku)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- różowy barwnik spożywczy
Dekoracja:
- mini pianki Marshmallow
- zbożowe kuleczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Mleko skondensowanego wlać do miski, wbić jajka, zmiksować.
3. Dodać roztopione i przestudzone masło, wymieszać.
3. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszać i przeciać do masy, dokładnie zmiksować.
4. Masę przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 20-25 minut.  Wystudzić.
Nadzienie:
1. Środek babeczek wydrążyć za pomocą nożyka i wypełnić wiśniami.
Krem:
1. Śmietanę ubić na puch. Dodać przesiany cukier, wymieszać.
2. Serek mascarpone wymieszać z waniliowym milkshake'iem, dodać do śmietany.
3. Pod koniec dodać barwnik spożywczy, delikatnie wymieszać.
4. Krem przełożyć do worka cukeirniczego z tylką w kształcie gwiazdy. ( u mnie francuska)
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem, mini piankami Marshmallow oraz zbożowymi kuleczkami.






8 komentarzy: