piątek, 17 lutego 2017

Babeczki stracciatella


Waniliowe słodkości z dodatkiem gorzkiej czekolady, wypełnione słodkim bananem oraz kremem stracciatella z wiórkami mlecznej czekolady. Inna wersja babeczek kopiec kreca (przepis), a której również zachęcam. :) Patrząc na dekoracje, była to edycja Walentykowa. :D


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 120 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 120 ml mleka 3,2%
- 3 kostki gorzkiej czekolady (startej na tarce o małych oczkach)
Nadzienie:
-banany
Krem:
- 150 ml mleka
- 200 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 3 kostki mlecznej czekolady (startej na tarce o małych oczkach)
Dekoracja:
- żelki
- mini czekoladki (wykorzystał je również do babeczek Bounty [przepis])

SPOSÓB PRZEYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier z prawdziwą wanilią oraz startą czekoladę.
2. W drugiej misce utrzeć masło z drobnym cukrem na jasną masę. Wbić pojedynczo jajka i dalej ucierać.
3. Stopniowo dodawać mieszankę mąki i wlewać mleko. Wymieszać całość.
4. Przełożyć do 2/3 wysokości papiolotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Środek babeczek wydrążyć małym nożykiem i wypełnić kawałkami banana.
Krem:
1. Śmietanę ubić na puch. Stopniowo dodawać przesiany cukier puder.
2. Dodać serek mascarpone oraz startą czekoladę, delikatnie wymieszać.
3. Krem przełożyć do worka cukierniczego zakonczonego okrągłą tylką.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem stracciatella, żelkami oraz mini czekoladkami.






4 komentarze:

  1. ale pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie można dostać takie mini czekoladki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykonała je sama przy użyciu silikonowej foremki do czekoladek. :)

      Usuń