niedziela, 26 lutego 2017

Eklerki z ciasteczkami Oreo


Tłusty czwartek- dzień, w którym nie liczą się kalorie, a ilość zjedzonych pączków i innych słodkości. U mnie królowały EKLERKI OREO, czyli ciasto parzone z kremem śmietankowym i pokruszonymi ciasteczkami, dwie słodkości w jednej. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto (ok.15 szt.):
- 150 ml wody
- 70 g masła (pokrojonego w kostkę)
- 90 g mąki pszennej
- 2 jajka
Nadzienie:
-150 ml śmietany30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 100 g serka mascarpone
- ciasteczka Oreo
Dekoracja:
- 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka oleju
- ciasteczka Oreo

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Do garnka wlać wodę, wrzucić masło i gotować na małym ogniu, aż się roztopi. Doprowadzić do wrzenia.
2. Do rondla z wodą i masłem, wsypać mąkę i ubijać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od brzegu garnka. Odstawić, aby przestygło.
3. Stopniowo dodawać jajka i ubijać na gładką masę.
4. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągła tylką o średnicy 1 cm.
5. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i skropioną wodą, wycisnąć eklerki o długości 8 cm., pozostawiając miejsce do wyrośnięcia.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 30-35 min., aż będą złociste i kruche. Wyjąć z piekarnika i ostrym nożem nakłuć każde ciastko. Wystudzić na metalowej kratce.
Krem:
1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puch. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
1. Eklerki przeciąć na pół i przełożyć kremem (użyłam do tego worka cukierniczego i tylki) oraz posypać pokruszonymi ciasteczkami.
Dekoracja:
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i udekorować eklerki tworząc "esy floresy", górę posypać pokruszonymi ciasteczkami Oreo. 






2 komentarze: