środa, 15 lutego 2017

Tort z brzoskwiniami


Urodzinowy tort na biszkoptowych blatach, przełożony brzoskwiniami oraz kremem na bazie mascarpone z dodatkiem mleka w proszku. Bardzo pyszne i delikatne słodkości idealne na świetowanie kolejnych urodzin. :)


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 4 brzoskwinie (użyłam tych z puszki)
Krem:
- 600 ml śmietany 30%
- 300 g serka mascarpone
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka w proszku
Dekoracja:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 55 ml śmietany 30%
- barwnik spożywczy w kolorze ecru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić do żółtek i upić je na puch ze szczyptą soli.
2. Przesiać cukier puder do piany z białek i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Przelać do tortownicy o średnicy 18-20 cm. (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35 minut.
5. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Nadzienie:
1. Brzoskwinie pokroić na małe kawałeczki.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem ubić na puch, wsypać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.
2. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Przełożenie i dekoracja:
1. Biszkoptowe blaty na przemian przekładać kremem i kawałkami brzoskwiń. (4-5 łyżek kremu zostawić do wykończenia tortu).
2. Śmietankę podgrzać i zalać nią pociekaną czekoladę, dokładnie wymieszać. Udekorwać nią wierzch tortu. Wstawić na chwilę do lodówki, aby polewa zastygła.
3. Do pozostałego kremu dodać barwnik spożywczy i delikatnie wymieszać. Wykończyć nim dół oraz wierzch tortu (użyłam do tego równych tylek, począwczy od wilton #2D po francuską gwiazdę).






4 komentarze: