wtorek, 21 lutego 2017

Tort z czarną porzeczką i ajerkoniakiem


Wpadłam w pieczeniowy szał, urodziny za urodzinami, co za tym idzie kolejne torty tworzą się w kuchni. Przedstawiam Wam tort na biskoptowych blatach przełożony dżemem z czarnej porzeczki oraz kremem z dodatkiem likieru ajerkoniakowego. U mnie ten smakowy duet to strzał w 10!


SKAŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Krem:
- 600 ml śmietany 30%
- 350 g serka mascarpone
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek likieru ajerkoniakowego
Dekoracja:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 55 ml śmietany 30%
- kolorowa posypka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić do żółtek i upić je na puch ze szczyptą soli.
2. Przesiać cukier puder do piany z białek i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Przelać do tortownicy o średnicy 18-20 cm. (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35 minut.
5. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem ubić na puch.
2. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
3. Na sam koniec wlać likier, zmiksować.
Przełożenie i dekoracja:
1. Dwa biszkoptowe blaty wysmarować dżemem porzeczkowym i przełożyć kremem ajerkoniakowym (kilka łyżek kremu zostawić do wykończenia tortu).
2. Śmietankę podgrzać i zalać nią pociekaną czekoladę, dokładnie wymieszać. Udekorwać nią wierzch tortu. Wstawić na chwilę do lodówki, aby polewa zastygła.
3. Z pozostałego kremu wykończyć dół oraz wierzch tortu (użyłam do tego równych tylek, począwczy od wilton #2D po francuską gwiazdę). Udekorować kolorową posypką.








6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje, po Tłustym Czwartku zapraszam na kolejny tortowy przepis :D

      Usuń
  2. ślicznie wygląda:) Też uwielbiam takie drip cake:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładny i elegancki :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, czarna porzeczka i ajerkoniak to wyśmienite połączenie! :)
    Tort wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń