czwartek, 2 marca 2017

Babeczki czekoladowo- pomarańczowe


Delikatne oraz wilgotne ciasto z dodatkiem gorzkiego kakaa oraz świeżo wyciśnietego soku z pomarańczy, wypełnione domowej roboty orange curd'em i udekorowane kremem pomarańczowym na bazie serka mascarpone. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto (ok. 9-10 sztuk):
- 75 g miękkiego masła
- 1 łyżka miodu
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 75 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 g gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 1 jajko
- skórka pomarańczowa
- sok z jednej pomarańczy
Nadzienie:
- 1/4 orange curd (przepis na całą porcję)
Krem:
- 100 ml śmetany 30%
- 200 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1/4 orange curd
Dekoracja:
- mini czekoladki
- posypka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło utrzeć z miodem i cukrem na jasną masę.
2. Dodać jajka oraz wsypać przesiane, suche składniki, dokładnie wymieszać.
3. Wlać sok połączony ze skórką pomarańczy, zmiksować.
4. Masę przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Środek babeczek wydrążyć i wypełnić domowym orange curd'em.
Krem:
1. Śmietanę ubić na puch. Wsypać przesiany cukier puder i dokładnie zmiksować.
2. Dodac serek mascarpone oraz orange curd, delikatnie wymieszać.
3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kreme oraz mini czekoladkami i posypkami.








2 komentarze:

  1. Poproszę o dwie takie babeczki 😊pyszności 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, w takim razie wysyłam gołębiem :D

      Usuń