czwartek, 23 marca 2017

Babeczki z kajmakiem i wiśniami


Pierwsze wiosenne słodkości- waniliowe babeczki, wypełnione wiśniami z kompotu oraz kremem kajmakowym. Nie zabrakło też mini pianeczek marshmallow oraz żelek tęczy. :) Zapraszam również na tot kajmakowy z gruszkami (przepis).


SKŁADNIKI:
Ciasto (12 sztuk):
- 115 g miękkiego masła
- 115 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 140 g mąki pszennej
- 1/8 łyżeczki soli soli
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka 3,2%
Nadzienie:
- słoiczek wiśni z kompotu
Krem (wszystkie składniki schłodzone):
- 100 g masy kajmakowej
- 125 g serka mascarpone
- 50 ml śmietany 30%
Dekoracja:
- żelki
- pianki marshmallow

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło zmiksowac z cukrem na kremową masę. Dodać jajka, wymieszać.
2. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier z prawdziwą wanilią, zmiksować.
3. Wlać mleko i dokładnie wymieszać.
4. Ciasto przelać do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić wiśniami z kompotu.
Krem:
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować do momentu powstania gęstego kremu (ok. 10 minut).
2. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować krem oraz piankami i żelkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz