niedziela, 26 marca 2017

Babeczki z tęczą


Na piękną, wiosenną pogodę polecają się delikatnie, bardzooooo bananowe babeczki z żelkową tęczą, wypełnione masłem orzechowym. Mniam! Tego mi było trzeba. :D Papilotki wykorzystane do słodkości, które idealnie wkomponowały się w całą tęczową scenerie, znajdziecie na stronie papilart.pl :)


SKŁADNIKI:
Ciasto (ok.12-14): 
- 125 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 2 banany (zblendowane)
- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- masło orzechowe
Krem:
- 150 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- niebieski barwnik spożywczy
Dekoracja:
- żelki w kształcie tęczy (podzielone na pół)
- brokat jadalny w kolorze błękitu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.  Dodać jajka, zmiksować.
2. Wlać bananowe puree, wymieszać.
3. Przesianą makę, cukier z prawdziwą wanilią, sól oraz proszek do pieczenia wsypać do miski, zmiksować całość.
4. Masę przelać do 2/3 wysokosci papilotek (użyłam dokładnie takich) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić masłem orzechowym.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puch.
2. Dodac serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
3. Dwie łyżki kremu odłożyć do miseczki, do reszty wsypać barwnik i dokładnie zmiksować.
4. Biały krem przełożyć do worka cukierniczego z okragła, małą tylką.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować niebieskim kremem, po bokach utworzyć chmurki z jasnego kremu.
2. Wbić żelki pomiedzy chmurki i posypać jadalnym brokatem.









Przepis zawiera lokowanie produktu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz