wtorek, 14 marca 2017

Jednorożcowe babeczki


Wczoraj blog Zjedzmy trochę słodkości świetował swoje 3 urodziny! Tak, to już 3 rok! :D Szybko zleciało. :) Obecnie wszystko się rozwija w zaskakującym tempie, dużo pomysłow w głowie, mnóstwo godzin w kuchni oraz cały czas doszkalanie się z pichcenia. :)
Zamiast tortu urodzinowego postawiłam na coś, co uwielbiam przygotowywać, czyli babeczki. Padło na jednorożcowe słodkości wypełnione dżemem ananasowym. Papilotki ze złotym środkiem idealnie pasowały do bajkowej kompozycji, znajdziecie je na papilart.pl


SKŁADNIKI:
Ciasto (12 sztuk):
- 115 g miękkiego masła
- 115 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 140 g mąki pszennej
- 1/8 łyżeczki soli soli
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka 3,2%
Nadzienie:
- dżem ananasowy
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- barwniki spożywcze w kolorze różowym , żółtym, niebieskim i fioletowym
- jadalny brokat
Dekoracja:
- rogi i uszy z masy plastycznej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło zmiksowac z cukrem na kremową masę. Dodać jajka, wymieszać.
2. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier z prawdziwą wanilią, zmiksować.
3. Wlać mleko i dokładnie wymieszać.
4. Ciasto przelać do 2/3 wysokości papilotek (użyłam dokładnie takich) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić dżemem ananasowym.
Krem:
1. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na puch. Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować.
2. Podzielić na 4 części (nie muszą byc równe), dodać barwniki i wymieszać.
3. Kremy przełożyć do worków cukierniczych z różnymi tylkami.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorwać kremami, na środek wetknąć róg jednorożca oraz uszy, posypać jadalnym brokatem.










Filmik instruktażowy :)



/ wpis zawiera lokowanie produktu

6 komentarzy:

  1. Super pomysł, a wykonanie - bezbłędne ;) No i zdjęcia - pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za te miłe słowa. :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Wyglądają Super ale jak długo wytrzymają rogi i uszy z masy cukrowej w takim kremie. Nie rozpuszczają się? Pytam bo bardzo chciala bym zabrać je na drugi dzień do pracy.a wolałabym jednak uniknąć kremu maślanego a skorzystać z tego, który podałaś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) sa dwa sposoby, aby uszy się nie rozpuściły, albo ułożyc je chwile przed podaniem, tj zrobiłam to prze zdjeciami babeczek, albo elementy, które stykają się z kremem dlikatnie zamoczyć/ wysmarować rozpuszczona czekoladą :)

      Usuń
  3. Dzięki za odpowiedź.Chcialam uniknąć zabawy z czekolada na tych maleńkich ozdóbkach ale widzę,że jednak nie mam szczęścia��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, mam nadzieję, ze chociaż trochę pomogłam i trzymam kciuki za wypieki :)

      Usuń