środa, 22 marca 2017

Snickersowe cake pops


Wyzwanie podjete, miały być małe słodkości na patyczku o smaku snickersa i były! Waniliowe ciasto z orzechami ziemnymi oraz karmelkami, wypełnione masłem orzechowym, a całość otulona połączniem mlecznej i gorzkiej czekolady. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 jajko
- 40 g miękkiego masła
- garść orzechów ziemnych (posiekanych)
- 1 łyżka masła orzechowego
Nadzienie:
- masło orzechowe
Polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju
Dekoracja:
-czekoladowa posypka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto i nadzienie:
1. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać masło i utrzeć "na piasek".
2. Mleko, śmietanę, jajko oraz łyżkę masła orzechowego, wymieszać i wlać do masy. Dodać posiekane orzechy ziemne i całość zmiksować.
3.Urządzenie do wypiekania cake pops rozgrzać, ciasto delikatnie przelać do kółeczek, dodać odrobinę masła orzechowego na środek ciasta i piec 5-6 min. Pozostawić do wystudzenia.
Polewa:
1. Czekolady wraz z olejem rozpuścić. (użyłam do tego zestawu do fondue)
2. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać aż jej nadmiar spłynie.
Dekoracja:
1. Kiedy czekolada lekko stężeje delikatnie posypać czekoladową posypką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz