piątek, 28 kwietnia 2017

Babeczki cappuccino z konfiturą


A może zamiast porannej kawy, babeczki cappuccino w wiosennym wydaniu? :) Czekoladowe ciasto z dodatkiem śmietankowego cappuccino, wypełnione konfiturą malinową i kremem kawowym. :) Będąc przy temacie cappuccino do wypieków użyłam wysokich papilotek "koron" z kawowym wzorem (ziarna kawy, kawiarka, itd.), które z łatwością można nabyć na stronie papilart.pl :)

 
SKŁADNIKI:

Ciasto (7-8 dużych babeczek):
- 125 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 30 g gorzkiej czekolady
- 1 i 1/2 łyżki cappuccino w proszku (użyłam śmietankowego)
Nadzienie:
- konfitura malinowa
Krem:
- 100 ml śmietany 30%
- 150 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cappuccino w proszku 
Dekoracja:
- stokrotki z masy plastycznej  
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. W misce umieścić wszystkie składniki oprócz rozpuszczonej czekolady, zmiksować.
3. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.
4. Masę przelać do 3/4 wysokości papilotki (link do sklepu) i piec przez 20-25 minut. Wystudzić. 
Nadzienie:
1. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić konfiturą malinową. 
Krem:
1. Śmietankę z cukrem pudrem ubić na puch. 
2. Dodać serek mascarpone oraz cappuccino, dokładnie wymieszać.
3. Przełożyć do worka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie francuskiej gwiazdy.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem, posypać kakaem oraz ułożyć stokrotki z masy plastycznej.








Przepis zawiera lokowanie produktu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz