piątek, 21 kwietnia 2017

Tort Ferrero Rocher


U mnie szaleństwo urodzinowe. :D Tym razem tort Ferrero Rocher, czyli ciemne, biszkoptowe blaty, przełozone nutella, orzechami laskowymi i kremem kakaowym. Do tego obowiązkowo polewa czekoladowa i pralinki. Pyszności! :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Poncz:
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki syropu o smaku orzechów laskowych
Krem I:
- 4 łyżki serka mascarpone
- 3 łyżki Nutelli
- 70 g posiekanych orzechów laskowych
Krem II:
- 550 ml śmietany 30%
- 300 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany 30%
Dekoracja:
- 20 g posiekanych orzechów laskowych
- pralinki Ferrero Rocher
- ciasteczka Oreo (przekrojone na pół)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białka oddzielić od zółtek, dodać szczypte soli i ubić na puch.
2. Wsypać cukier puder, zmiksować. Dodać żółtka.
3. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie wymieszać.
4. Mase przelać do tortownicy ( u mnie średnica 22 cm.), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40-45 minut. Wystudzić.
Krem I:
1. Serek mascarpone wymieszac z nutellą.
Krem II:
1. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puch. Dodać mascarpone, zmiksować
2. Wsypać kakao i delikatnie wymieszać
Przełożenie:
1. Biszkopt przekroić na 4 równe blaty, nasączyć ponczem. 
2. Trzy blaty przełożyć kremem z nutellą, posypać posiekanymi orzechami laskowymi i nałożyć krem kakaowy. Pozostałym kremem udekorować górę i boki tortu (odłożyć 3 łyżki do dekoracji na polewie). Wstawić do lodówki.
Polewa:
1. Śmietankę podgrzać w małym garnuszku i zalać połamana czekoladę, odczekać 2 minuty i dokładnie wymieszać.
2. Górę tortu udekorować czekoladą tworząc efekty "drip cake" (pomagam sobie workiem cukiernicznym).Wstawić do lodówki.
Dekoracja:
1. Tort udekorować pozostałym kremem kakaowym tworząc rozetki, na nich ułożyć pralinki Ferrero Rocher, pomiędzy wetknąć połówki ciasteczek Oreo.
2. Posiekanymi orzechami laskowymi obłożyć dół tortu.





4 komentarze:

  1. Wow, ale piękny :) Masz rękę do ozdabiania!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje :) Kolejne torty przede mną i teraz chyba postawie na styl angielski :D

      Usuń