wtorek, 25 kwietnia 2017

Tort z malinami i mlecznym kremem


Biszkoptowe, jasne blaty przełożone konfiturą malinową oraz malinami. Całość otulił krem mleczny i moja kochana polewa, tworząc drip cake. Miało być bardzo dziewczęco, wiec nie mogło zabraknąć słodkich mini pianeczek, czekoladowych łamańców oraz mini czekololadek, wykonanych w silikonowej formie. :)

  
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- mały słoiczek konfitury malinowej
- maliny (użyłam mrożonych)
Krem:
- 350 ml śmietany 30%
- 400 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki pełnego mleka w proszku
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 35 ml śmietany 30%
- różowy barwnik spożywczy
Dekoracja:
- czekoladowe łamańce
- mini pianeczki
- czekoladki
- brokat jadalny w kolorze pudrowego różu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białka oddzielić od zółtek, dodać szczypte soli i ubić na puch.
2. Wsypać cukier puder, zmiksować. Dodać żółtka.
3. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Mase przelać do tortownicy ( u mnie średnica 16 cm.), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut. Wystudzić.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puch.
2. Dodać serek mascarpone oraz mleko w proszku, dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
1. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. 
2. Dwa z nich przełożyć konfturą malinową oraz malinami i mlecznym kreme. Ostatni blat oraz boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Wstawić do lodówki.
Polewa:
1. Śmietankę podgrzać w małym garnuszku i zalać połamana czekoladę, odczekać 2 minuty, wsypać odrobię różowego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać.
2. Górę tortu udekorować czekoladą tworząc efekty "drip cake" (pomagam sobie workiem cukiernicznym).Wstawić na moment do lodówki.
Dekoracja:
1. Tort udekorować czekoladowymi łamańcami, pankami, czekoladkami oraz jadalnym brokatem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz