niedziela, 21 maja 2017

Babeczki cytrynowe z rabarbarem


Kolejna wariacja na punkcie rosyjskich tylek, po różach (przepis) przyszedł czas na kolejne kwiatki. Do ich wykonania użyłam kremu maślanego, a jeśli chodzi o samo ciasto jest to cytrynowa słodkość na jogurcie naturalnym, wypełniona rabarbarem. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 115 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie:
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
Krem:
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany kremówki
- pomarańczowy barwnik spożywczy
- zielony barwnik spożywczy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując do gładkości.
3. Dodać skórkę z cytryny oraz sok, zmiksować.
4. Na zmianę dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt naturalny, dokładnie wymieszać.
5. Przełożyć do 3/4 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Łodygi rabarbaru obrać, pokroić w drobną kostkę.
2. Wrzucić do garnka, wsypać cukier, wlać wodę i gotować na małym ogniu, aż rabarbar stanie się miękki. Wystudzić.
3. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić przestudzonym rabarbarem.
Krem:
1. Masło utrzeć na puch, wsypać cukier puder, dodać mleko, zmiksować.
2. Dwie łyżki odłożyć i wymieszać z zielonym barwnikiem. Do reszty masy wsypać pomarańczowy barwnik, zmiksować. Kremy przełożyć do worków cukierniczych zakończonych rosyjską tylką oraz tylką do liści.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować pomarańczowym kremem tworząc kwiatki, następnie dodać liście z zielonego kremu.





6 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie prezentują się te babeczki :) Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za te miłe słowa :)

      Usuń
  2. Jakie apetyczne :) Pięknie wyglądają i na pewno rewelacyjnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i zapraszam na kolejne słodkości w przyszłym tygodniu. :)

      Usuń