poniedziałek, 1 maja 2017

Babeczki z Nutellą


Pierwsza propozycja majówkowych słodkości, czyli czekoladowe babeczki wypełnione Nutellą oraz udekorowane kremem śmietankowym, batonikami WW oraz świeżymi truskawkami. :) :) Zapraszam również na babeczki z kremem Nutellowym (przepis). :)


SKŁADNIKI:
Ciasto (10-12 sztuk):
- 125 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 30 g gorzkiej czekolady
Nadzienie:
- 3 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki Nutelli
Krem:
- 150 ml śmietany 30%
- 200 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dekorcja:
- batoniki WW
- świeże truskawki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. W misce umieścić wszystkie składniki oprócz rozpuszczonej czekolady, zmiksować.
3. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.
4. Masę przelać do 2/3 wysokości papilotki i piec przez 20-25 minut. Wystudzić. 
Nadzienie:

1. Serek mascarpone połączyć z Nutellą.
2. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić kremem Nutellowym. 
Krem:
1. Śmietankę z cukrem pudrem ubić na puch. 
2. Dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
3. Przełożyć do worka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie duzej gwiazdy.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem, kawałkami batonika WW oraz truskawkami.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz