środa, 17 maja 2017

Lody Bounty


W maju jak w raju, wiec przedstawiam Wam rajskie, mrożone słodkości na mleku kokosowym z wiórkami kokosowymi oraz kawałkami mlecznej czekolady. :) Zapraszam również na tartaletki (przepis) oraz babeczki Bounty (przepis). :)


SKŁADNIKI:
- 5 żółtek
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 200 ml śmietany 30%
- 200 ml mleka 3,2%
- puszka mleka koksowego (400 ml)
- 30 g wiórków kokosowych
- 50 g posiekanej mlecznej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Żółtka z cukrem ubić na lekką, puszystą masę.
2. W dużym garnku zagotować śmietankę, mleko oraz mleko kokosowe.
3. Do żółtek, porcjami wlewać gorącą śmietanę z mlekiem, ciągle mieszając, aż składniki dobrze się połączą.
4. Całość przelać z powrotem do garnka, gotować 3-5 minuty, stale mieszając (nie wolno przekroczyć temperatury 80 stopni C, ponieważ żółtka się zetną).
5. Garnek gwałtownie schłodzić, wstawiając naczynie do lodowatej wody. Wystudzić.
6. Masę przelać przez sitko, dodać wiórki kokosowe oraz posiekaną mleczną czekoladę. Wstawić do lodówki.
7. Masę przelać do maszyny do lodów, mieszać przez 15 minut, przelanie do opakowania i zamrozić.
8. Na 15 minut przed podaniem dobrze przenieść lody do lodówki, żeby nieco zmiękły.




2 komentarze: