piątek, 12 maja 2017

Mini pączki Reese's


Mięciutkie i bardzo orzechowe mini pączki z dziurką w sam raz do popołudniowej kawy. Słodkości z masłem orzechowym, orzechami arachidowymi otulone mleczną czekoladą. :) A jeśli dla Was to za mało to zapraszam na inne łakocie z tymi czekoladkami (przepisy z Reese's) lub pączusie z ciasteczkami Oreo (przepis). :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 jajko
- 40 g miękkiego masła
- garść orzechów ziemnych (posiekanych)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka syropu orzechowego
Polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Dekoracja:
- posiekane orzechy ziemne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto i nadzienie:
1. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać masło i utrzeć "na piasek".
2. Mleko, śmietanę, jajko, masło orzechowe oraz syrop orzechowy, wymieszać i wlać do masy.
3. Dodać posiekane orzechy ziemne i całość zmiksować.
4. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętym rogiem lub okrągłą tylką i wycisnąć do formy. Piec w maszynie przez 3-4 min. Wystudzić.
Polewa:
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dekoracja:
1. Paczki udekorować polewą z mlecznej czekolady oraz posiekanymi orzechami ziemnymi. 






2 komentarze: