wtorek, 9 maja 2017

Tort Reese's


Do cake popsów (przepis), babeczek (przepis) oraz tarty Reese's (przepis) dołączył pyszny tort. :) Kakaowe, biszkoptowe blaty przełożyłam masa z masłem orzechowym i orzechami ziemnymi oraz kremem czekoladowym. A całość jako drip cake- czekoladowa polewa na górze tortu, mini czekoladki oraz Reese's pokrojone na małe kawałeczki. Palce lizać! :)


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao
Masa orzechowa:
- 250 g serka mascarpone
- 4-5 łyżek masła orzechowego
- 50 g posiekanych orzechów ziemnych 
Krem:
- 450 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g czekolady deserowej
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
Dekoracja:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 55 ml śmietany 30%
- mini czekoladki
- czekoladki Reese's
- złota posypka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić do żółtek i upić je na puch ze szczyptą soli.
2. Przesiać cukier puder do piany z białek i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie wymieszać.
4. Przelać do tortownicy o średnicy 18 cm. (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. Wystudzić.
5. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Masa:
1. Serek mascarpone połączyć z masłem orzechowym, wsypać posiekane orzechy ziemne i dokładnie wymieszać.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem ubić na puch, wsypać gorzkie kakao i dokładnie zmiksować.
2. Dodać serek mascarpone połączyć z rozpuszczoną, przestudzoną czekoladą deserową i dodać do ubitej śmietany, dokładnie wymieszać.
Przełożenie i dekoracja:
1. Biszkoptowe blaty na przemian przełożyć masą orzechową i kremem czekoladowym (1łyżkę kremu zostawić do wykończenia tortu).
2. Śmietankę podgrzać i zalać nią posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać. Udekorować nią wierzch tortu, tak aby powstał efekt "drip cake". Wstawić na chwilę do lodówki, aby polewa zastygła.
3. Pozostały krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobna tylką i udekorować dół tortu.
4. Na górze tortu ułożyć mini czekoladki, kawałeczki Reese's oraz złote kuleczki. 







6 komentarzy:

  1. Ekstrawagancki i dekadencki. Czysta rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam. :)

      Usuń
  2. Ależ bym zjadła teraz kawałek do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nic nie pozostaje tylko taki zrobić :D

      Usuń