wtorek, 30 maja 2017

Tort z kremem cytrynowym


Po tortowym szale, mam chwilkę, aby dodać przepis na torcik z czarną porzeczką i kremem cytrynowym, który był hitem minionego tygodnia. :) Powstał w wersji z jadalnymi bratkami oraz goździkami i gipsówką. Szczerze? Na te upalne dni nadaje się idealnie. :)


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- dżem z czarnej porzeczki
Krem:
- 250 ml śmietany 30%
- 350 g serka mascarpone
- lemon curd (przepis)
Dekoracja:
- jadalne kwiaty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić do żółtek i upić je na puch ze szczyptą soli.
2. Przesiać cukier puder do piany z białek i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Przelać do tortownicy o średnicy 18 cm. (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40-45 minut. Wystudzić.
5. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Krem:
1. Śmietanę ubić na puch.
2. Serek mascarpone zmiksować z lemon curd'em, dodać do śmietany i dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
1. Biszkoptowe blaty na przemian przekładać dżemem z czarnej porzeczki i kremem cytrynowym. Kremem obłożyć również boki i górę tortu.
Dekoracja:
1. Tort udekorować kwiatami wg uznania.






2 komentarze: