środa, 24 maja 2017

Tort z kremem Milky Way


Urodzinowe słodkości w wydaniu naked cake, czyli nagiego tortu, w którym widać zarówno krem, jak i biszkoptowe blaty. :) Tort składa się z jasnych biszkoptów, przełożonych dżemem z owoców leśnych oraz kremem Milky way, udekorowany truskawkami, borówkami i świeżymi listami mięty. :)
Krem należy wykonać dzień wcześniej, aby śmietanka mogła dobrze się schłodzić i później lepiej ubić. 


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- słoiczek dżemu z owoców leśnych
Krem:
- 300 ml śmietany 30%
- 4 batoniki Milky Way
- 250 g serka mascarpone
Dekoracja:
- truskawki
- borówki
- listki mięty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić do żółtek i upić je na puch ze szczyptą soli.
2. Przesiać cukier puder do piany z białek i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Przelać do tortownicy o średnicy 18 cm. (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. Wystudzić.
5. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Krem:
1. Śmietankę zagotować w małym garnku, dodać pokrojone batoniki, mieszać do czasu, kiedy się rozpuszczą. Przelać przez sitko. Wstawić na noc do lodówki.
2. Następnego dnia śmietanę ubić na puch, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
1. Biszkoptowe blaty na przemian przełożyć dżemem z owoców leśnych i kremu Milky Way.
2. Brzegi tortu wysmarować pozostałym kremem, tworząc efekt "naked cake".
Dekoracja:
1. Tort udekorować połówkami truskawek, borówkami oraz kilkoma listkami świeżej mięty.






10 komentarzy:

  1. Wygląda nieziemsko! Zawsze chciałam umieć robić takie naked cake, jednak nadal nie mam tej zdolności. :)
    https://jaglusia.com/2017/05/28/kalafiorowe-curry-z-szpinakiem/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, to trzeba koniecznie zrobić! To też jest mój pierwszy naked cake. :D

      Usuń
  2. naked cake? kurcze, musze zrobic! ale najbardziej ze wszystkich wypieków boję się... biszkoptów! nigdy nie wychodzą mi tak, jak powinny:(

    http://kuchniaellie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się czego bać :D Z tego przepisu biszkopt zawsze wychodzi i tylko na tym bazuje, bo już kilka przetestowałam i zawsze kończyło się klapą, jednak ten maminy z domowego zeszytu najlepszy. :D

      Usuń
  3. Perfekcyjny! Podoba mi się połączenie kwaskowatego dżemu z takim pysznym kremem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, również przekonałam się do takiego duetu :D

      Usuń
  4. Wygląda fenomenalnie! Zapisuję do wypróbowania (szczególnie ten krem) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! :)
      A krem jest przepyszny, mój faworyt :D

      Usuń