piątek, 2 czerwca 2017

Babeczki z Kubusiem Puchatkiem


Dzień Dziecka stał się idealną okazją to wypróbowania nowych wykrawaczek w kształcie Kubusia Puchatka. Każda z czekoladowych słodkości, wypełnionych domową truskawkową frużeliną, (którą również wykonałam pierwszy raz) udekorowana była główkami tego kochanego misia. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto (12 sztuk):
- 125 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 150 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 30 g rozpuszczonej czekolady deserowej
Nadzienie (frużelina):
- 200 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru 
- 1/2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1 łyżce wody)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (połączonej z 2 łyżkami wody)
Krem:
- 150 ml śmietany 30%
- 130 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- Kubusie Puchatka z masy plastycznej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W dużej misce umieścić wszystkie składniki, poza rozpuszczoną czekoladą, dokładnie zmiksować.
2. Wlać czekoladę i starannie wymieszać.
3. Masę przelać do 3/4 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Wystudzić.
Nadzienie (frużelina):
1. Truskawki wraz z cukrem gotować w garnku na małym ogniu.
2. Wlać skrobię ziemniaczaną z połączoną z wodą, dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika.
3. Dodać żelatyn, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
4. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić truskawkową frużeliną.
Krem:
1. Śmietanę wraz z cukrem ubić na puch.
2. Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować.
3. Przełożyć do worka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem, na jego górze delikatnie ułożyć Kubusia Puchatka.





4 komentarze:

  1. Witam, masę z serkiem mascarpone robiłam już 3x i niestety nie wychodzi mi... Nie wiem, czy może śmietanę zbyt mocno ubijam , czy może jej temperatura jest niewłaściwa. Proszę o jakieś porady ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, na początku sprawdzam, czy jest mocno schłodzona, zaczynam ubijanie na najniższych obrotach miksera, stopiowo zwiększam, kiedy widze, że śmietana zaczyna gęstnieć, pod koniec ubijania dodaje stopniowo serek mascarpone- łyżka po łyżce i dokładnie miksuje, kiedy krem bedzie gładki, wsypuje stopniowo cukier puder i już tylko mieszam szpatułką. Mam nadzieję, że pommogłam. :)

      Usuń
    2. Dziekuję :) spróbuję zastosować i mam nadzieję, że sie uda :)

      Usuń
    3. Nie ma za co, trzymam kciuki! :D

      Usuń