poniedziałek, 12 czerwca 2017

Muffinki z jabłkiem i rabarbarem


Coś bez kremu, ale za to z owocami. :) W sam raz na upalne dni, na piknik lub grilla w ogrodzie. Muffinki z nasionami słonecznika, jabłkiem oraz rabarbarem, które powędrowały, aż do samego Ełku. :) Papilotki, w których upiekłam te słodkości znajdziecie na stronie papilart.pl :)


SKŁADNIKI:
Ciasto (9 dużych sztuk):
- 4 małe jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 średniej wielkości jabłka
- 3 łodygi rabarbaru
Lukier:
- 6 łyżki cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki mleka 3,2%
 Dekoracja:
- nasiona słonecznika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białka ze szczyptą soli ubić na puch. Wsypać cukier, zmiksować.
2. Dodać żółtka oraz mąkę połączoną z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem z prawdziwą wanilią, dokładnie wymieszać. Na sam koniec wlać olej, zmiksować.
3. Jabłka oraz rabarbar obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
3. Masę przełożyć do 2/3 wysokości papilotek (papilotki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
Lukier:
1. Cukier puder wymieszać z mlekiem.
Dekoracja:
1. Muffinki wysmarować lukrem i posypać nasionami słonecznika.






Przepis zawiera lokowanie produktu.

2 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie!! Zapewne są wilgotne w środku :)

    OdpowiedzUsuń