poniedziałek, 5 czerwca 2017

Piłkarski tort


Przepyszny torcik na jasnych, biszkoptowych bratach, przełożony domowa frużeliną ze świeżych truskawek oraz kremem z liofilizowanymi truskawkami, które zmieliłam na pyłek. Całość ozdobiona w iście piłkarskim stylu, czyli trawa z kremu maślanego, piłka z masy plastycznej oraz napis z mlecznej czekolady. :) Zapraszam również na piłkarskie babeczki (przepis). :)



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie (frużelina):
- 200 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru 
- 1/2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1 łyżce wody)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (połączonej z 2 łyżkami wody)
Krem:
- 450 ml śmietany 30%
- 300 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 20 g liofilizowanych truskawek (takich użyłam)
Dekoracja:
- 1/3 kostki miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki śmietany 30%  (lekko podgrzać)
- zielony brawnik spożywczy
- piłka z masy plastycznej
- literki z czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić do żółtek i upić je na puch ze szczyptą soli.
2. Przesiać cukier puder do piany z białek i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Przelać do tortownicy o średnicy 18 cm. (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. Wystudzić.
5. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Nadzienie (frużelina):
1. Truskawki wraz z cukrem gotować w garnku na małym ogniu.
2. Wlać skrobię ziemniaczaną z połączoną z wodą, dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika.
3. Dodać żelatyn, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Krem:
1. Śmietanę wraz z cukrem ubić na puch.
2. Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować.
3. Liofilizowane truskawki zmielić na proszek i wyspać do masy, wymieszać.
Przełożenie:
1. Biszkoptowe blaty na przemian przekładać frużeliną truskawkową i kremem. Kremem obłożyć również boki i górę tortu. Wstawić do lodówki.
Dekoracja: 
1. Masło utrzeć na puch, wsypać cukier puder oraz zielony barwnik, wymieszać. Wlać śmietankę i dokładnie wymieszać.
2. Krem przełożyć do worka cukierniczego zakończonego tylką do trawy/ włosów.
3. Górę oraz dolny brzeg tortu ozdobić kremem tworząc trawę.
4. Piłkę z masy i napis ułożyć na górze tortu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz