wtorek, 20 czerwca 2017

Tort ombre z Peppą


Kolejne tortowe wyzwanie podjęte, a oto efekt pracy- tort ombre, od białego przez pudrowy róż, po ciemny. Do tego świnka Peppa z masy plastycznej oraz kwiatki i motylki. Miało być bajkowo i było, całość ozdobił brokat jadalny w kolorze pudrowego różu. W środku tort skrywał frużelinę truskawkową, świeże borówki oraz krem Milky Way. ;)


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Frużelina:
- 400 g truskawek
- 3-5 łyżek cukru 
- 1 łyżka żelatyny (rozpuszczonej w 3 łyżkach wody)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (połączonej z 2 łyżkami wody)
Nadzienie:
- 200 g świeżych borówek
Krem Milky Way:
- 6 batoników Milky Way
- 400 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
Krem maślany:
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka w proszku
- różowy barwnik spożywczy
Dekoracja:
- świnka Peppa, motylki, kwiatki z masy plastycznej
- jadalny brokat w kolorze pudrowego różu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić do żółtek i upić je na puch ze szczyptą soli.
2. Przesiać cukier puder do piany z białek i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm. (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. Wystudzić.
5. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Frużelina:
1. Truskawki wraz z cukrem gotować w garnku na małym ogniu.
2. Wlać skrobię ziemniaczaną z połączoną z wodą, dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika.
3. Dodać żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Krem Milky Way:
1. Śmietankę zagotować w małym garnku, dodać pokrojone batoniki, mieszać do czasu, kiedy się rozpuszczą. Przelać przez sitko. Wstawić na noc do lodówki.
2. Następnego dnia śmietanę ubić na puch, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
1. Dwa biszkopty wysmarować frużeliną truskawkową, następnie wyszprycować krem Milky Way i ułożyć borówki. Postępować, tak z kolejnym blatem. Wygładzić górę i brzegi tortu. Wstawić do lodówki.
Krem maślany:
1. Masło ubić na puch, wsypać cukier puder oraz mleko w proszku, dokładnie wymieszać.
2. Tort obłożyć warstwą kremu maślanego, wstawić na 10-15 min. do lodówki.
3. Pozostały krem podzielić na 3 części, do dwóch dodać barwnik, tak aby powstał efekt ombre. Przełożyć do 3 rękawów cukierniczych.
4. Na początku wyszprycować jasny krem, następnie pudrowy róż i ciemny. Wygładzić szpachelką i wstawić do lodówki.
Dekoracja:
1. Tort udekorować świnką Peppa, kwiatkami oraz motylkami z masy plastycznej.
2. Następnie posypać jadalnym brokatem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz