czwartek, 22 czerwca 2017

Tort z chałwą i czarną porzeczką

 
Na blogu rzadko pojawiają się słodkości z chałwa, do tej pory zagościł przepis na babeczki czekoladowe z wiśnią i kremem chałwowym (przepis) oraz serniczek chałwowy z czarną porzeczką (przepis). Do tego ubogiego zbioru dodałam torcik na jasnych, biszkoptowych blatach, przełożony dżemem z czarnej porzeczki, pokruszoną chałwą i kremem śmietankowym na bazie serka mascarpone, aby był bardziej delikatniejszy w smaku. Całość ozdobiłam ukochaną czekoladową polewą, która idealnie komponowała się ze świeżymi goździkami i gipsówką. :)


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki  cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g chałwy ( wybrałam waniliową)
Krem:
- 350 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Polewa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
Dekoracja:
- świeże kwiaty ( u mnie goździki i gipsówka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić do żółtek i upić je na puch ze szczyptą soli.
2. Przesiać cukier puder do piany z białek i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Przelać do tortownicy o średnicy 18 cm. (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. Wystudzić.
5. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Krem:
1. Śmietanę wraz z cukrem ubić na puch.
2. Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować.
Przełożenie:
1. Biszkoptowe blaty na przemian wysmarować dżemem z czarnej porzeczki, przełożyć kremem i posypać kawałeczkami chałwy (50 g na każdy blat).  Kremem obłożyć również boki i górę tortu. Wstawić do lodówki.
Polewa:
1. Śmietankę podgrzać w małym garnuszku i zalać połamana czekoladę, odczekać 2 minuty i dokładnie wymieszać.
2. Górę tortu udekorować czekoladą tworząc efekty "drip cake" (pomagam sobie workiem cukierniczym).Wstawić do lodówki.
Dekoracja:
1. Wierzch tortu udekorować świeżymi kwiatami.






2 komentarze: