niedziela, 25 czerwca 2017

Tort z Nutellą i truskawkami


Tort na kakaowych, biszkoptowych blatach, przełożony, aż dwoma kremami. :) Jeden z nich to Nutella połączona z serkiem mascarpone, drugi to klasyczny śmietankowy. Sezon truskawek w pełni, więc i słodkości wypełnione domowej roboty frużeliną truskawkową. Całość w nieco surowym stylu, z prześwitującymi blatami i polewą z gorzkiej czekolady. Na górze tortu umieściła kawałeczki czekoladowych cukierków i drażetki. :)


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej 
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem I:
- 100 g serka mascarpone
- 120 g Nutelli ( w temperaturze pokojowej)
Nadzienie (frużelina):
- 250 g truskawek
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczonej w 1 łyżce wody)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej ( rozpuszczonej w 2 łyżkach wody)
Krem II:
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1- 2 łyżki cukru pudru
Polewa:
- 1/4 tabliczki czekolady
- 25 ml śmietany 30%
Dekoracja:
- czekoladowe cukierki/ drażetki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na puch.
2. Wsypać cukier puder, zmiksować. Dodać żółtka.
3. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie wymieszać.
4. Masę przelać do tortownicy ( u mnie średnica 18 cm.), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut. Wystudzić.
4. Biszkopt przekroić na 3 równe części.
Krem I:
1. Serek mascarpone dokładnie wymieszać z Nutellą.
Nadzienie (frużelina):
1. Truskawki wraz z cukrem gotować w garnku na małym ogniu.
2. Wlać skrobię ziemniaczaną z połączoną z wodą, dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika.
3. Dodać żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Krem II:
1. Śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie i zmiksować na gęsty krem. Wsypać cukier puder i delikatnie wymieszać.
Przełożenie:
1. Biszkoptowe blaty na przemian kremem  nutellowym, frużeliną truskawkową i kremem śmietankowym.  Kremem śmietankowym obłożyć również boki i górę tortu. Wstawić do lodówki.
Polewa:
1. Śmietankę podgrzać w małym garnuszku i zalać połamana czekoladę, odczekać 2 minuty i dokładnie wymieszać.
2. Górę tortu udekorować czekoladą tworząc efekty "drip cake" (pomagam sobie workiem cukierniczym).Wstawić do lodówki.
Dekoracja:
1. Tort udekorować czekoladowymi cukierkami i drażetkami.






4 komentarze:

  1. Twoje słodkości są genialne :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i dziękuję :) również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Witam, czy ten tort nadaje się do transportu? Jest stabilny, czy raczej masa jest rzadka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, krem dzięki proporcji 1:1 (śmietana i serek mascarpone) jest stabilny :) Oczywiście, jeśli droga daleka i panuje wysoka temperatura za zewnątrz, to może być problem :(

      Usuń