poniedziałek, 31 lipca 2017

Babeczki z kremem porzeczkowym



Powrót do korzeni, czyli mini słodkości na horyzoncie. :) Waniliowe babeczki z nasionami chia, wypełnione karmelowym kremem wedlowskim, udekorowane kremem porzeczkowym, porzeczkami oraz mini karmelowymi czekoladkami.  :) A te cudowne owijki na papilotki dostępne są na stronie PapilArt. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto (12 szt.):
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżki nasion chia
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 białko
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
Nadzienie:
- słoiczek karmelowego kremu wedlowskiego
Frużelina porzeczkowa:
- 120 g czerwonej porzeczki
- 130 g czarne porzeczki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (rozpuszczonej w 1 łyżce wody)
Krem:
- frużelina porzeczkowa
- 370 g serka mascarpone
- 2 łyżki śmietany 30%
Dekoracja:
- karmelowe mini czekoladki
- porzeczki
- różowe owijki ( sklep)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło z cukrem ubić na jasną, puszystą masę.
2. Do mamy dodać jajko, białko oraz ekstrakt waniliowy, cały czas ubijać.
3. Stopniowo dodawać suche składniki (w 3 porcjach) na przemian z mlekiem ( w 2 porcjach), miksując ciasto na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
4. Masę przelać do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
Frużelina:
1. Porzeczki razem z cukrem umieścić w małym garnku i gotować kilka minut.
2. Przetrzeć przez sitko o małych oczkach i znowu wlać do garnka, zagotować.
3. Wlać skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
4. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Krem:
1. W misie miksera umieścić frużelinę, serek mascarpone oraz śmietanę, ubić na gęsty krem.
2. Przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
Etap końcowy:
1. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić karmelowym kremem wedlowskim.
2. Udekorować kremem, mini czekoladkami oraz porzeczkami.








Przepis zawiera lokowanie produktu
Oryginalny przepis na krem pochodzi z bloga mojewypieki.com 

4 komentarze:

  1. Toż to grzech takie cuda robić... ślinka cieknie na sam widok... piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis z nasionami chia, ktory wykorzystam!!! 😀😁

    OdpowiedzUsuń