środa, 26 lipca 2017

Ciasto Kinder Country


Ciasto z kangusami, białą i mleczną czekoladą oraz herbatnikami. Proste w przygotowaniu, bez pieczenia i przepyszne. Smakuje identycznie, jak popularny i lubiany batonik. Koniecznie wypróbujcie. :)


SKŁADNIKI:
- 180 ml śmietany 30%
- 200 g serka mascarpone
- 15-18 szt. herbatników
- 1 biała czekolada
- 1 mleczna czekolada
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 i 1/2 szklanki kangusów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na tortownicy (u mnie 18 cm.),  wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć połowę herbatników.
2. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
3. 100 ml śmietany ubić z 150 g serka mascarpone i mlekiem w proszku na puszysty krem, wlać przestudzoną białą czekoladę oraz wsypać 2 szklanki kangusów, dokładnie wymieszać i przełożyć na herbatniki, wyrównać masę.
4. Ułożyć kolejną warstwę herbatników.
5. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
6. Pozostałą śmietanę oraz serek mascarpone z cukrem pudrem i gorzkim kakao ubić na puch, wlać przestudzoną mleczną czekoladę i przełożyć na herbatniki, wyrównać i udekorować pozostałymi kangusami. Wstawić na kilka godzin do lodówki.




6 komentarzy:

  1. Czy konieczne jest to mleko w proszku ? Zmienia konsystencję masy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest konieczne, nie zmieni konsystencji masy, jedynie w smaku będzie nieco mleczna :)

      Usuń
  2. skąd masz taką fajną łopatkę do ciasta? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to musi być pyszne :) A przepis wydaje się naprawdę prosty w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest :D po tortowym szaleństwie, chciałam uppichcić ciacho, które nie jest zbyt skomplikowane :)

      Usuń