wtorek, 18 lipca 2017

Drożdżówki z jagodami i kruszonką


Drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz kokosowym lukrem, do którego wykorzystałam mleko kokosowe w proszku, jako urozmaicenie przepisów na same torty. :) Keksówki, w których piekłam te słodkości możecie nabyć na stronie sklepu papilart. :) Prostokątna forma wykonana jest z papieru o wysokiej gęstości, odpornego na wysoką temperaturę, tłuszcz i zamoczenie. Forma pokryta jest powłoką silikonową od wewnątrz, dzięki temu po upieczeniu nie było żadnej plamki oleju na keksówce. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto ( 4 szt.):
- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- 1/2 kostki drożdży
- 1/2 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Nadzienie:
- 3/4 szklanki jagód
Kruszonka:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kokosowego mleka w proszku
- 4 łyżeczki mleka 3,2%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wymieszanym z cukrem i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
2.Wszystkie składniki włożyć do misy robota i wymieszać do powstania gładkiej masy. 
3. Keksówki wyłożyć ciastem do 1/3 wysokości, położyć jagody i przykryć kolejna warstwą ciasta. 
4. Przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. 
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut. Wystudzić.
6. Przygotować kokosowy lukier i udekorować drożdżówki.








Przepis zawiera lokowanie produktu.

4 komentarze:

  1. Wow ale porosły :)
    Piękne wypieki! :)

    A skąd te papierowe foremki? :) Czeka mnie parę imprez i chciałabym w prezencie dać po jakimś wypieku. a takie foremki to idealne bo później nie jesteśmy stratni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Foremki sa ze strony papilart.pl :D

      Usuń