poniedziałek, 24 lipca 2017

Malinowa kostka


Malinowa kostka, czyli ciacho na jasnych, biszkoptowych blatach przełożone domowej roboty malinowym curd'em, kremem śmietankowym z galaretką malinową, świeżymi malinami oraz wiórkami kokosowymi. :)


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Malinowy curd:
- 125 g świeżych malin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 35 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g masła
Nadzienie:
- 1/4 malinowego curd'u
- maliny
Krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
-  2/4 malinowego curd'u
- 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody, przestudzona)
Dekoracja:
- wiórki kokosowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić do żółtek i upić je na puch ze szczyptą soli.
2. Przesiać cukier puder do piany z białek i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Przelać do kwadratowej formy (21x21, wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. Wystudzić.
5. Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Malinowy curd:
1. W małym garnuszku zagotować maliny z cukrem. Przecedzić przez sitko, pozbywając się pesteczek, przestudzić.
2. Przelać z powrotem do garnuszka, dodać jajko, żółtko, sok z cytryny oraz masło. Wymieszać całość.
3. Zagotować do zgęstnienia kremu, przelać do szklanego naczynia i wystudzić.
Krem:
1. Śmietankę z serkiem mascarpone ubić na puch.
2. Dodać 3/4 malinowego curdu oraz przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę, wymieszać.
Etap końcowy:
1. Biszkoptowe blaty wysmarować 1/4 malinowego curdu, położyć maliny oraz krem z galaretką.
2. Górę tortu wysmarować cieniutką wartwą kremu i udekorować wiórkami kokosowymi.





2 komentarze:

  1. co to jest malinowy curd.u

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to krem z malin, w konsystencji podobny do budyniu :)

      Usuń