piątek, 14 lipca 2017

Tort cytrynowy z białą czekoladą


Czas na coś orzeźwiającego! Tort z lemon cure'em, który rewelacyjnie sprawdza się w upalne dni, aby przełamać kwaśny smak cytrynowego kremu dodałam wiórki z białej czekolady. Wyszedł duecik idealny. :) I co jeszcze zaskakującego? Wybieliłam białą czekoladę. :D


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem cytrynowy:
- 330 ml śmietany kremówki
- 300 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 3/4 porcja lemon curd'u (przepis na całą porcję )
Nadzienie:
- 1/4 porcji lemon curdu
- wiórki z białej czekolady
Dekoracja:
- kwiaty
- czekoladki z białej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić do żółtek i upić je na puch ze szczyptą soli.
2. Przesiać cukier puder do piany z białek i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Przelać do tortownicy o średnicy 18 cm. (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. Wystudzić.
5. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Krem:
1. Do miski wlać śmietanę kremówkę oraz dodać serek mascarpone, ubić na puch. Wsypać cukier puder, wymieszać.
2. Łyżka po łyżce dodawać lemon curd, cały czas miksując.
Przełożenie:
1. Dwa z trzech biszkoptów przełożyć kremem cytrynowym, na nim delikatnie wysmarować lemon curd i posypać wiórkami z białej czekolady.
2. Kremem cytrynowym obłożyć również boki i górę tortu.
Dekoracja:
1. Tort udekorować kwiatami oraz mini czekoladkami z białej czekolady.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz