niedziela, 16 lipca 2017

Tort z wiśniową frużeliną

 
Teraz coś dla czekoladożerców! :D Tort na kakaowych, biszkoptowych blatach, przełożony frużeliną wiśniową i kremem czekoladowo-kakaowym. Nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy, mini czekoladek i ciemnych czereśni w czekoladzie. :)


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej 
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina:
- 300 g wiśni
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 2 łyżkach wody)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej ( rozpuszczonej w 2 łyżkach wody)
Krem:
- 400 ml śmietany 30%
- 300 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Polewa:
- 80 ml śmietany 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
- mini czekoladki
- czereśnie w czekoladzie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na puch.
2. Wsypać cukier puder, zmiksować. Dodać żółtka.
3. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie wymieszać.
4. Masę przelać do tortownicy ( u mnie średnica 18 cm.), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut. Wystudzić.
4. Biszkopt przekroić na 3 równe części.
Frużelina:
1. Wiśnie razem z cukrem gotować w garnku na małym ogniu.
2. Wlać skrobię ziemniaczaną z połączoną z wodą, dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika.
3. Dodać żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Krem:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do wystudzenia.
2. Śmietanę z serkiem mascarpone ubić na puch. Dodać cukier puder oraz gorzkie kakao, wymieszać.
3. Wlać przestudzoną czekoladę i dokładnie połączyć z kremem.
Przełożenie:
1. Dwa z trzech biszkoptów przełożyć frużeliną wiśniową i kremem czekoladowo- kakaowym.
2. Kremem obłożyć również boki i górę tortu (pozostawić trochę kremu do dekoracji). Wstawić do lodówki.
Polewa:
1. Śmietankę podgrzać w małym garnuszku i zalać połamana czekoladę, odczekać 2 minuty i dokładnie wymieszać.
2. Górę tortu udekorować czekoladą tworząc efekty "drip cake" (pomagam sobie workiem cukierniczym).Wstawić do lodówki.
Dekoracja:
1. Z kremu wycisnąć rozetki na wierzchu polewy.
2. Udekorować mini czekoladkami i czereśniami w czekoladzie. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz