niedziela, 6 sierpnia 2017

Crumble z porzeczkami


Crumble z porzeczkami, czyli szybkie i proste słodkości z owocami sezonowymi. :) Czarna i czerwona porzeczka pod maślaną kołderką z ciasta. Z lodami waniliowymi smakuje obłędnie! :)


SKŁADNIKI:
Ciasto: (4 szt.):
- 110 g maki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
- 70 g miękkiego masła
Nadzienie:
- 100 g czerwonej porzeczki
- 100 g czarnej porzeczki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić palcami na kruszonkę.
2. W drugiej misce wymieszać porzeczki z cukrem i skrobią ziemniaczaną.
3. Naczynia żaroodporne wysmarować cienką warstwa masła, porzeczki wsypać na dno formy, przykryć kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-30 minut. 





4 komentarze:

  1. Koniecznie muszę spróbować, tylko pierw muszę kupić kokilki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękne są w sklepie Duka, do wyboru do koloru :D

      Usuń
  2. Crumble to mój ukochany letni deser! Pycha :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń